Wiśniowe tiramisu
Inne,  Nowe wypieki

Wiśniowe tiramisu

Klasyczny deser, który zachwyca swoim smakiem i wyglądem 🙂 Słodkość masy i biszkoptów z kawą przełamuje wiśniowa frużelina.

Przepis…

Składniki do nasączenia biszkoptów:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 125 ml likieru amaretto

Składniki na frużelinę:

  • 200 ml soku z wiśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki wiśni bez pestek

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wrzącej wody

Dodatkowo:

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 4 kostki czekolady

Wykonanie nasączenia:

  • Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, ostudzić i dolać likier amaretto.

Wykonanie frużeliny:

  • Do rondelka wlać sok z wiśni i rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, podgrzewać do zgęstnienia ciągle mieszając, dodać wiśnie i zagotować. Odstawić do ostygnięcia.

Wykonanie masy:

  • Galaretkę z cukrem rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia.
  • Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec wlewać cienkim strumienie chłodną, ale płynną galaretkę. Ciągle miksują do połączenia składników.
  • Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Do serka dodać ubitą śmietankę, miksować do połączenia.

Dodatkowo:

  • Biszkopty namoczyć w kawie z likierem i ułożyć pierwszą warstwę w pucharku lub w blaszce, Wyłożyć połowę masy i frużeliny wiśniowej. Ułożyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów resztę masy i frużeliny. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Drukuj Przepis