Tarta z truskawkami
Ciasta kruche,  Nowe wypieki

Tarta z truskawkami

Idealnie kruche ciasto, słodki budyń waniliowy i do tego wszystkiego owoce w galaretce 🙂 Doskonałe do codziennej kawy. 🙂

Przepis…

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na masę budyniową:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Doadtkowo:

  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie kruchego ciasta:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone, zimne masło, posiekać. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Po upływie czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, ciastem wyłożyć natłuszczona formę do tarty o średnicy 26 cm. Docisnąć brzegi i nakłuć widelcem.
  • ciasto piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Wykonanie masy budyniowej:

  • Dwie szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem.
  • Pozostałe mleko zmiksować z jajkami, budyniem i mąką, wszystko wlać na gotujące mleko. Zagotować ciągle mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić.

Dodatkowo:

  • Na przestudzone ciasto wyłożyć masę budyniową, na wierzch ułożyć truskawki.
  • Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu, tężejącą galaretkę wylać na ciasto, odstawić do całkowitego stężenia.
Drukuj Przepis