Ciasta drożdżowe,  Nowe wypieki

Ślimaczki cynamonowe

Idealna propozycja dla miłośników cynamonu 🙂 Ich zapach skusi każdego łasucha! 🙂

 

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 30 g drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • czubata łyżeczka cynamonu

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania
  • cukier do posypania

Wykonanie ciasta:

  • Wykonanie rozczynu: pół szklanki mleka delikatnie podgrzać, rozdrobnione drożdże utrzeć z  łyżeczką cukru, łyżeczką maki, dodać mleko i wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, rozczyn, pozostałe mleko , rozpuszczone masło, jajko i kardamon dokładnie wyrobić ciasto.  Wyrabiać ciasto i  zostawić w ciepły miejscu do wyrośnięcia.
  • Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i smarujemy nadzieniem.
  • Zwijamy w rulon i kroimy w 3 cm plastry.
  • Ślimaczki układamy do wyrośnięcia  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.

Wykonanie nadzienia:

  • Masło utrzeć z cukrem i cynamonem na jednolitą masę.

 

Smacznego!!!

Drukuj Przepis