Sprawdzone przepisy na ciasta. Blog

Sernik waniliowy na zimno

Sernik waniliowy na zimno

Pyszne połączenie waniliowego serka ze świeżymi owocami i galaretką. Smak ciasta jest orzeźwiający za sprawą owoców, warto wykorzystać sezon na świeże owoce. 🙂

Przepis…

Składniki na masę serową:

  • 6 opakowań serka homogenizowanego waniliowego (około 1 kg)
  • 1 kostka masła
  • 30 g żelatyny
  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • opakowanie herbatników lub biszkoptów
  • owoce dowolne
  • 3 galaretki dowolne

Wykonanie masy serowej:

  • Żelatynę namoczyć w szklance mleka, drugą szklankę mleka zagotować (wyłączyć). Do gorącego mleka dodać namoczoną żelatynę (nie gotować), mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
  • Jajka sparzyć.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem, ciągle miksując dodać po jednym żółtku, następnie dodać serki waniliowe, na samym końcu dodać ostudzoną żelatynę, miksować do połączenia.
  • Dno blaszki 24×36 cm  wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i poukładać herbatniki. Na herbatniki wylać masę serową. Odstawić do stężenia.

Dodatkowo:

  • Galaretki rozpuścić  w 5 szklankach wrzącej wody. Ostudzić.
  • Owoce poukładać na cieście i zalać tężejącą galaretką.
  • Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Drukuj Przepis
Sernik waniliowy na zimno
(Ocen 3) 5/5 100%

Komentarze Facebook