Ciasta biszkoptowe,  Nowe wypieki

Sernik na biszkopcie z owocami

Lekki biszkopt wyśmienicie smakuje z masą serową. Wierzch można udekorować owocami i pyszną galaretką. Pycha! 🙂

 

 

Przepis…

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 800 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 op. galaretki krystalicznej
  • 1 op. usztywniacza do śmietanki

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki krystalicznej lub truskawkowej
  • 500 g owoców np. truskawek

Wykonanie ciasta:

  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści , dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując.
  • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do białek i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26 cm lub w normalnej blaszce.
  • Piec około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Po upieczenia biszkopt ostudzić.

Wykonanie masy serowej:

  • Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, odstawić do ostudzenia.
  • Śmietankę ubić na sztywno z usztywniaczem do śmietany. Ubijając dodawać serek oraz tężejącą galaretkę.
  • Gotową masę wyłożyć na biszkopt i schłodzić.

Dodatkowo:

  • Galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Ostudzić.
  • Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na masie serowej, wszystko zalać tężejącą galaretką.
  • Odstawić do całkowitego stężenia.

 

Smacznego!!!

Drukuj Przepis