Nowe wypieki,  Serniki

Sernik kakaowy

Znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole w duecie z filiżanką pysznej kawy.

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 2 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 4 jajka + 1 białko
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki margaryny

Wykonanie ciasta:

  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakaem. Margarynę roztopić, ostudzić. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części i schować do lodówki na 30 minut.

Wykonanie masy serowej:

  • Ser zemleć 2 razy.
  • Margarynę roztopić, ostudzić.
  • Jajka, białko, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, dodać zmielony ser. Ciągle miksując dodać mąkę ziemniaczaną i roztopioną margarynę, miksować do połączenia składników.

Dodatkowo:

  • 1 część ciasta zetrzeć na tarce do blachy wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Na ciasto wyłożyć masę serową i zetrzeć 2 część ciasta.
  • Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.
Drukuj Przepis