Sprawdzone przepisy na ciasta. Blog

Serduszka z bezą

Serduszka z bezą

Kruche ciasto i do tego pyszna beza 🙂 Coś wspaniałego! Są tak pyszne, że nie można im się oprzeć. 🙂

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na pianę:

  • 2 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • marmolada

Wykonanie ciasta:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z margaryną, dodać żółtka i cukier waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto wałkować partiami i wykrawać za pomocą foremki serduszka, kółeczka, itd. Ciastka przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
  • Połowę ciastek przed pieczeniem posmarować pianą.
  • Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut na złoty kolor.

Wykonanie piany:

  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier waniliowy i cukier puder, miksować do czasu, aż cukier będzie niewyczuwalny.

Dodatkowo:

  • Zimne ciasteczka przełożyć marmoladą. Jedne ciasteczko z pianką, a drugie bez,  w środek marmolada.
Drukuj Przepis
Serduszka z bezą
(Ocen 3) 5/4.3 86.67%

Komentarze Facebook