Sprawdzone przepisy na ciasta. Blog

Rolada z mascarpone

Rolada z mascarpone

Delikatny biszkopt z pyszną masą z mascarpone i dżemem truskawkowym. Idealne trio. 🙂

Przepis…

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa z mascarpone:

  • 200 g śmietany 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu truskawkowego

Wykonanie biszkoptu:

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Miksować aż cukier będzie niewyczuwalny. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia się składników.
  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do piany i delikatnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Masę wylać na blaszkę z piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia i piec 10-15 minut na złoty kolor.
  • Po upieczeniu biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną obficie cukrem pudrem papierem do góry. Zdjąć papier i zrolować razem ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia.

Wykonanie masy z mascarpone:

  • Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mascarpone, jeszcze chwile miksować do połączenia składników.

Dodatkowo:

  • Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem truskawkowym i wyłożyć na dżem masę z mascarpone, zostawić ok 2 cm nieposmarowanego ciasta przy dłuższym boku, aby masa podczas zwijania nie wypłynęła.
  • Delikatnie zwinąć roladę i wstawić do lokówki na 1 godz.
  • Przed podaniem roladę można oprószyć cukrem pudrem.
Drukuj Przepis
Oceń ten przepis

Komentarze Facebook