Sprawdzone przepisy na ciasta. Blog

Rogaliki

Rogaliki

Niewielką pracą i kosztem można zaskoczyć swoją rodzinę, przygotowując pyszne rogaliki. 🙂

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g drożdży
  • mąki ile przyjmie (około 1 kg)

Dodatkowo:

  • marmolada
  • cukier puder

Wykonanie ciasta:

  • Przygotowanie rozczynu: Drożdże wymieszać ze śmietaną i 1 łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać miękką margarynę, jajko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić, w razie potrzeby dosypać mąki, żeby ciasto nie kleiło się do ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wałkować partiami, podsypując mąką, a następnie pokroić w długie paski. Każdy pasek podzielić na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć marmoladę i zawinąć dwa końce.
  • Rogaliki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 -15 minut na złoty kolor.
  • Zimne rogaliki posypać cukrem pudrem.
Drukuj Przepis
Rogaliki
(Ocen 3) 5/3.7 73.33%

Komentarze Facebook