Ciasta drożdżowe,  Nowe wypieki

Rogaliki półfrancuskie

Pyszne rogaliki z ciasta półfrancuskiego, ze słodką niespodzianką w środku 🙂 Swoim wyglądem skuszą każdego! 🙂

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka

Dodatkowo:

  • marmolada wieloowocowa
  • białka do smarowania
  • cukier puder

 

Wykonanie ciasta:

  • Wykonanie rozczynu: pół szklanki mleka delikatnie podgrzać, rozdrobnione drożdże utrzeć z  cukrem, dodać mleko i mąkę i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Roztapiamy 1/5 masła, studzimy. Rozczyn mieszamy z pozostałą mąką, dodajemy rozkłócone z mlekiem żółtka. Zagniatamy ciasto. Wlewamy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 60-80 minut.
  • Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, pamiętając, że przy wałkowaniu ciasta francuskiego i półfrancuskiego należy zachować ten sam kierunek: od siebie.
  • Ciasto smarujemy miękkim masłem, składamy kilka razy i rozwałkowujemy na kształt koła.
  • Ciasto kroimy w trójkąty. Nakładamy marmoladę i formujemy rogaliki, zawijając trójkąty od brzegu w stronę środka.
  • Rogaliki smarujemy białkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!!!

Drukuj Przepis