Ciasta drożdżowe

Puszyste pączki

Pyszne, puszyste pączki, nadziewane marmoladą i udekorowane lukrem lub cukrem pudrem. Najszybciej znikają z talerza jeszcze ciepłe. 🙂

 

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • łyżka spirytusu lub wódki
  • sól

 

Dodatkowo:

  • marmolada
  • cukier puder lub lukier
  • smalec do smażenia lub olej roślinny

 

Wykonanie ciasta:

  • Wykonanie rozczynu: pół szklanki mleka delikatnie podgrzać, rozdrobnione drożdże utrzeć z  łyżeczką cukru, łyżeczką maki, dodać mleko i wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Całe jajka i żółtka ubić na parze z cukrem i szczyptą soli. Ostudzić.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać mleko, rozczyn, ubite jajka, dokładnie wyrobić ciasto. Następnie dodać spirytus i roztopione masło i wyrabiać ciasto jeszcze kilkanaście minut, aż pokażą się pęcherzyki , a ciasto będzie gładkie i lśniące (w razie potrzeby dosypać mąkę). Zostawić w ciepły miejscu do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i delikatnie rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy 6 cm. Na środek każdego kółka nałoży łyżeczkę marmolady. Skleić nadając kształt kulki. Uformowane pączki zostawić do wyrośnięcia.
  • W garnku rozgrzać olej. Pączki smażyć na złoty kolor, przełożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Ostudzone pączki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!!!

Drukuj Przepis