Sprawdzone przepisy na ciasta. Blog

Pleśniak

Pleśniak

Bardzo łatwe ciasto, które uda się każdemu. 🙂 Jest proste i pyszne, idealne na podwieczorek do kawy i herbaty. 🙂

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Składniki na pianę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel truskawkowy

Dodatkowo:

  • 2 małe słoiczki dowolnych powideł
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie ciasta:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło lub margarynę i posiekać, dodać żółtka i zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na trzy części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszej części dodać kakao. Dwie mniejsze części schować do zamrażarki.
  • Większą część ciasta wyłożyć na blaszce 24×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować powidłami, przykryć ciastem kakaowym startym na tarce o dużych oczkach.
  • Pianę wyłożyć na ciemne ciasto i przykryć jasnym ciastem startym na tarce.
  • Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Wykonanie piany:

  • Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier, pod koniec ubijania wsypać kisiel miksować do połączenia składników.
Drukuj Przepis
Pleśniak
(Ocen 1) 5/5 100%

Komentarze Facebook