Ciasta ucierane,  Nowe wypieki

Piernikowy keksik

Sprawdzi się nie tylko podczas wielkanocnych świąt, ale również jako pyszne i szybkie ciasto do niedzielnej kawki. 🙂

 

 

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • 100 g rodzynek lub innych bakali
  • polewa czekoladowa
  • dekoracje

Wykonanie ciasta:

  • Wszystkie składniki wymieszać i na końcu dodać rodzynki.
  • Ciasto wylać na blaszkę 16×28 cm i piec 60 minut w 180 stopniach.
  • Ciasto polać polewą i udekorować.

 

Smacznego!!!

Drukuj Przepis