Inne,  Nowe wypieki

Pavlova z owocami

Chrupiącej z wierzchu i miękkiej w środku bezie z bitą śmietaną i truskawkami mało kto może się jej oprzeć. 🙂 Można ją robić również z innymi owocami. 🙂

Przepis…

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Składniki na nadzienie:

  • 250 g śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • dowolne owoce

Wykonanie bezy:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować okrąg o średnicy 23 cm.
  • Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodać cukier (po 1 łyżce), miksując dokładnie po dodaniu każdej łyżki. Po dodaniu ostatniej miksować na najwyższych obrotach miksera- piana powinna być sztywna i lśniąca.
  • Na piane przesiać mąkę i wlać ocet, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
  • Masę ułożyć w narysowanym kręgu, wyrównać brzegi i wierzch.
  • Wstawić do gorącego piekarnika na środkową półkę i od razu obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez 75 minut.
  • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i ostudzić bezę. Beza będzie miała chrupiący wierzch, a w środku będzie lekko wilgotna.

Wykonanie nadzienia:

  • Śmietankę ubić, aż powstanie zwarta, puszysta bita śmietana. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder.
  • Na wystudzoną bezę wyłożyć masę, a na niej rozłożyć pokrojone owoce.

 

Drukuj Przepis