Pączki
Ciasta drożdżowe,  Nowe wypieki

Pączki

Najlepsze są zawsze domowe pączki :), raz do roku warto je zrobić samemu, wtedy smakują najlepiej :).

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 150-200 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 8 żółtek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej
  • 20 ml spirytusu, wódki lub innego alkoholu 40 %
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody

Dodatkowo:

  • olej do smażenia głębokiego
  • twarda marmolada

Wykonanie ciasta:

  • Wykonanie rozczynu: mleko delikatnie podgrzać, drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać je do mleka i wymieszać.
  • Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie w mące do którego wlać drożdże, połączyć z częścią mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Do wyrośniętego rozczynu dodać ubite żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i szczyptę soli, otartą skórkę z pomarańczy oraz alkohol. Zagnieść wszystkie składniki i na końcu dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki. Ciasto obsypać delikatnie mąką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i delikatnie rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy 6 cm. Na środek każdego kółka nałoży łyżeczkę marmolady. Skleić nadając kształt kulki. Uformowane pączki zostawić do wyrośnięcia.
  • W garnku rozgrzać olej. Pączki smażyć na złoty kolor, przełożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Ostudzone pączki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Wykonanie lukru:

  • Cukier utrzeć z wodą na gładką , gęstą masę.
Drukuj Przepis