Orzechowiec
Ciasta kruche,  Nowe wypieki

Orzechowiec

Hit w moim domu! Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na prażone orzechy:

  • 50 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 400 g orzechów włoskich

Składniki na krem z kaszy manny:

  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • puszka gotowej masy krówkowej

Wykonanie ciasta:

  • Mąkę przesiać z sodą i posiekać z masłem lub margaryną, dodać cukier, miód oraz jajka.
  • Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i rozwałkować na placki.
  • Wszystkie placki przełożyć do osobnych blaszek, wyścielonych papierem do pieczenia.
  • Masło rozpuścić z miodem i cukrem, dodać posiekane orzechy. Ostudzić i rozsmarować na jednym placku.
  • Placki piec ok 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzić.

Wykonanie kremu z kaszy manny:

  • Mleko zagotować, wsypać kaszę. Gotując, ciągle mieszając do zgęstnienia. Wystudzić.
  • Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednej łyżce zimnej kaszy. Na koniec dodać sok z cytryny.

Dodatkowo:

  • Jeden placek posmarować kremem z kaszy manny, przykryć drugim, posmarować masą krówkową, a na wierzchu położyć placek z orzechami.
Drukuj Przepis