Oponki drożdżowe
Ciasta drożdżowe,  Nowe wypieki

Oponki drożdżowe

Bardzo proste w przygotowaniu, po prostu palce lizać. 🙂

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 40 g drożdży
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu lub wódki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropel dowolnego olejku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie ciasta:

  • Wykonanie rozczynu: drożdże pokruszyć dodać cukier, 3 łyżki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże oraz resztę ciepłego mleka wymieszanego z żółtkami, cukrem waniliowym i olejem. Dodać sok z cytryny, kilka kropel olejku oraz alkohol.
  • Ciasto wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, po czym przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć kółka, kieliszkiem wykroić kieliszkiem.
  • W garnku rozgrzać olej, oponki smażyć na złoty kolor, usmażone oponki odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
  • Oponki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Drukuj Przepis