Muffinki
Ciasta ucierane,  Nowe wypieki

Muffinki czekoladowe

Gdy ma się ochotę na coś słodkiego, to można zrobić tradycyjne, smaczne i zawsze udane muffinki 🙂

 

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 100 g czekolady (dowolna)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 170 ml mleka

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z jagód

Dodatkowo:

  • kolorowe cukiereczki do ozdoby
  • cukier puder do posypania

Wykonanie ciasta:

  • Masło rozpuścić i ostudzić.
  • Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakaem.
  • Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko i przesianą mąkę, następnie dodać ostudzone masło, miksować do połączenia składników.
  • Do masy dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać
  • Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Masę nałożyć do foremek tak 1/2 wysokości foremki i wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Upieczone muffinki ostudzić.

Wykonanie kremu:

  • Serek mascarpone, cukier puder i sok z jagód połączyć do uzyskania jednolitej masy i ładnego koloru.

Dodatkowo:

  • Zimnie muffinki udekorować kremem i posypać kolorowymi cukiereczkami.
Drukuj Przepis