Marysieńka

Marysieńka

Świetne połączenie aksamitnego kremu z chrupiącymi orzechami 🙂 Ciasto pięknie prezentuje się na talerzu i na pewno znajdzie swoich wielbicieli 😉

Przepis…

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 200 g cukru
  • 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • polewa do dekoracji

Wykonanie biszkoptu:

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, gdy cukier będzie niewyczuwalny dodać żółtka. Miksować do połączenia.
  • Mąkę przesiać z proszkiem i kakaem, delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do blaszki 24×36 cm wyścielonej papierem do pieczenia i piec 30-40 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na 2 części.

Wykonanie ciasta orzechowego:

  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, gdy cukier będzie niewyczuwalny dodać posiekane orzechy i resztę składników, delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do blaszki 24×36 cm wyścielonej papierem do pieczenia i piec 30-40 minut w 180 stopniach.

Wykonanie kremu:

  • Z pół litra mleka odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem waniliowym.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko razem wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
  • Masło lub margarynę i dodać zimny budyń.

Dodatkowo:

  • Na jeden blat biszkoptu nałożyć połowę kremu, przykryć ciastem orzechowym, następnie pozostały krem i drugi blat biszkoptu, na wiech polewa.
Drukuj Przepis

Komentarze Facebook