Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Idealne ciasto dla tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez słodkiego co nieco :). Uwielbiam!

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g margaryny lub masła

Składniki na pianę:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych

Składniki na masę:

  • 500 g śmietany kremówki 30%
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 g mali
  • 1 galaretka malinowa

Opcjonalnie:

  • Jeżeli nie używamy owoców do ciasta to dajemy 3 galaretki malinowe lub truskawkowe

Wykonanie ciasta:

  • Margarynę lub masło rozpuścić, ostudzić. Do miski dać 5 żółtek, 1 całe jajko oraz cukier wraz z cukrem waniliowym, wszystko zmiksować i na końcu dodać roztopiony tłuszcz.
  • Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać.
  • Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć (rozsmarować) do dwóch blaszek (24x 40 cm).
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, ciasto piec około 20 minut.

Wykonanie piany:

  • Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, piana jest gotowa gdy cukier nie jest wyczuwalny.
  • Gotową piane wyłożyć na jedno z ciast, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi.
  • Piec 20 minut.

Wykonanie masy:

  • Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem pudrem.

Dodatkowo:

  • Galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, ostudzić. Jeżeli nie dajemy owoców tylko same galaretki, to rozpuścić galaretki w 5 szklankach wody.
  • Na ostudzony blat ciasta układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego stężenia.
  • Na galaretkę wykładamy masę ze śmietany, przykrywamy drugim blatem ciasta z bezą.
  • Ciasto schować do lodówki.
Drukuj Przepis

Komentarze Facebook