Ciasta kruche,  Nowe wypieki

Makowiec

Idealny wypiek na Święta, w sam raz na spotkanie w rodzinnym gronie.

Przepis…

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny

Składniki na masę makową:

  • 500 g suchego maku
  • 3 łyżki miodu
  • 10 jajek
  • 300 g masła
  • 350 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa)

Składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki spirytusu (ewentualnie wódki)
  • 2 łyżki mleka
  • 3 białe czekolady
  • około 300 g bakalii do dekoracji

Wykonanie kruchego ciasta:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.

Wykonanie masy makowej:

  • Mak sparzyć w mleku (200 ml mleka na 200 g maku). Mleko przelać do rondelka, zagotować, a następnie zalać nim mak i odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Gotowy mak zmielić 3 razy.
  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Do miski przełożyć masło, cukier puder oraz żółtka. Utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodać mak. Na koniec dodać miód, olejek migdałowy, mąkę i proszek do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową, dodać bakalie. Masę wyłożyć na kruche ciasto. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Wykonanie polewy:

  • Masło przełożyć do rondelka, dodać połamaną czekoladę i mleko, wszystko razem rozpuścić. Na koniec dodać alkohol.
  • Polewę wykładamy na ostudzony makowiec, udekorować dowolnie. Odstawić do wystudzenia polewy.
Drukuj Przepis