Sprawdzone przepisy na ciasta. Blog

Kubusiowe

Kubusiowe

Piękne, kolorowe ciasto, które zaskakuje smakiem słodkiej bitej śmietany i kwaskowej masy. Fantastyczne do popołudniowej kawy. 🙂

Przepis…

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki kakao

Składniki na masę:

  • 900 ml soku jabłko-marchewka-banan
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 125 g masła

Składniki na bitą śmietanę:

  • 600 g śmietanki kremówki 30 %
  • 3 usztywniacze do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • duża paczka herbatników
  • polewa czekoladowa

Wykonanie biszkoptu:

  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, gdy cukier nie będzie wyczuwalny dodać po jednym żółtku ciągle miksując do połączenia.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kakao i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto wylać do blaszki 24×36 cm wyścielonej papierem do pieczenia i piec około 30-40 minut w temperaturze 160-180 stopni.

Wykonanie masy:

  • 200 ml soku odlać i rozmieszać trzy budynie, resztę soku zagotować.
  • Do gotującego się soku dodać masło, mieszać do rozpuszczenia, następie dodać budynie, mieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.

Wykonanie śmietany:

  • Śmietankę ubić, po 1 minucie dodać 3 usztywniacze, ciągle miksować aż powstanie zwarta, puszysta bita śmietana. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Dodatkowo:

  • Na wystudzony biszkopt wylać masę budyniową i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Na masę budyniową wyłożyć bitą śmietanę i na wierzch ułożyć herbatniki.
  • Ciasto udekorować polewą czekoladową.
  • Gotowe ciasto schować do lodówki.
Drukuj Przepis
Kubusiowe
(Ocen 5) 5/5 100%

Komentarze Facebook