Ciasta biszkoptowe,  Nowe wypieki

Krówkowa pychotka

Pyszne połączenie bitej śmietany z serkiem mascarpone i masy kajmakowej. Smaki doskonale się uzupełniają.:) Ciasto smakuje wprost niebiańsko.:)

 

Przepis…

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascaropne
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 usztywniacze do śmietany

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • opakowanie herbatników
  • płatki migdałowe

Wykonanie biszkoptu:

  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści , dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując.
  • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do białek i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 24×36 cm
  • Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystudzeniu zdrapać wierzchnią skórkę z biszkoptu.

Wykonanie masy:

  • Śmietankę zmiksować z serkiem i cukrem pudrem, pod koniec dodać usztywniacz i jeszcze chwilę miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Dodatkowo:

  • Na biszkopt wykładamy masę śmietanową, następnie układamy herbatniki. Herbatniki smarujemy masą kajmakową i posypujemy migdałami.
  • Ciasto schładzamy.

 

Smacznego!!!

Drukuj Przepis