Ciasta kruche,  Nowe wypieki

Kokosowiec-jabłecznik

Idealne połączenie prażonych jabłek i kokosa, jest wilgotny i łatwy do zrobienia.

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę kokosową:

  • 500 g śmietany 18% kwaśnej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 5 białek

Dodatkowo:

  • słoik prażonych jabłek

Wykonanie ciasta:

  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać margarynę, cukier i żółtka, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części. Schować do lodówki na 30 minut.

Wykonanie masy kokosowej:

  • Śmietanę wlać do rondelka, dodać wiórka i cukier, zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodać do wystudzonych wiórek i delikatnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 1 część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki 25x36cm wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Na ciasto wyłożyć słoik prażonych jabłek, następnie masę kokosową.
  • 2 część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na masę kokosową.
  • Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Drukuj Przepis