Klasyczne faworki
Inne,  Nowe wypieki

Klasyczne faworki

Na te pyszności czekamy cały rok. Są tak delikatne i pyszne, ze same rozpływają się w ustach! 🙂

Przepis…

Składniki  na ciasto:

  • 250 g mąki + do podsypywania
  • 35 g masła
  • 4 żółtka
  • 70 g śmietany 18 %
  • 3 łyżki spirytusu lub wódki

Dodatkowo:

  • smalec lub olej do głębokiego smażenia
  •  cukier waniliowy
  • cukier puder

Wykonanie ciasta:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać masło, żółtka, śmietanę i alkohol, zagnieść ciasto. Wyrabiać aż przestanie się kleić, podsypując mąką.
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę i ubijać je wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza, następnie zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto podzielić i partiami rozwałkować podsypując mąką na cienkie placki. Pokroić radełkiem lub nożem w prostokąty i na środku zrobić nożem nacięcie. Jeden koniec prostokąta przeciągnąć przez dziurkę.

Dodatkowo:

  • Smalec lub olej dobrze rozgrzać w garnku lub w głębokiej patelni. Faworki smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu i jeszcze ciepłe posypać waniliowym cukrem pudrem.
Drukuj Przepis