Ciasta kruche,  Nowe wypieki

Jabłecznik z pianką

Ciasto dla tych , którzy nie wyobrażają sobie dnia bez słodkiego co nieco. 🙂 Kruche ciasto, smak dojrzałych jabłek i pyszna pianka, idealne połączenie!

Przepis

Składniki na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Składniki na pianę:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru

Dodatkowo:

  • 500 g prażonych jabłek

Wykonanie ciasta:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę lub masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę.
  • Wszystkie składniki posiekać , a następnie zagnieść ciasto.
  • Około 1/5 ciasta włożyć do zamrażarki, a resztę ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę 24×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na ciasto wyłożyć jabłka prażone.

Wykonanie piany:

  • Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier, pod koniec ubijania wsypać budyń, miksować do połączenia składników.
  • Pianę wylać na jabłka.
  • Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, góra dół, na około 50-55 minut.

Smacznego!

Drukuj Przepis