Drożdżówki z serem
Ciasta drożdżowe,  Nowe wypieki

Drożdżówki z serem

Wyglądają i smakują doskonale! Idealne na śniadanie lub do filiżanki kawy. 🙂

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki cukru

Składniki na nadzienie:

  • 500 g sera białego
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 2 łyżki mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • słoiczek konfitury z wiśni

Wykonanie ciasta:

  • W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier i dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski. Masło rozpuścić i ostudzić.
  • Do mąki dodać drożdże, jajka, masło, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia, około 50 minut.
  • Ciasto rozwałkować i wyciąć duże kółka, w środku każdego zrobić wgłębienie i posmarować jajkiem.

 Wykonanie nadzienia:

  • Ser zmielić, dodać masło, jajko, cukier i budyń, wszystko razem wymieszać.

Wykonanie kruszonki:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier i cukier waniliowy i rozcierać palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka. Jeśli kruszonka za mocno się klei można dodać więcej mąki.

Dodatkowo:

  • Serem wypełnić wgłębienie w cieście, na górę położyć troszkę konfitury i wierzch posypać kruszonką.
  • Bułeczki piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Drukuj Przepis