Sprawdzone przepisy na ciasta. Blog

Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem

Gdy jest sezon na rabarbar, warto go wykorzystać i zrobić pyszne drożdżówki :). Idealne na śniadanie do pracy i do szkoły. 🙂

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 220 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 70 g masła
  • 50 g drożdży

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki

Dodatkowo:

  • 1 jajko do smarowania
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie ciasta:

  • Przygotowanie rozczynu: Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru w ciepłym mleku, szczyptą soli i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Masło rozpuścić i ostudzić.
  • Jajka utrzeć w misce z cukrem , dodać przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Ciasto zagnieść, w razie potrzeby dosypać mąki , żeby ciasto nie kleiło się do ręki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wykonanie kruszonki:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier i rozcierać palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka. Jeśli kruszonka za mocno się klei można dodać więcej mąki.

Dodatkowo:

  • Rabarbar obrać i pokroić na kawałki, przełożyć do rondelka, dodać cukier i szczyptę soli. Rondel wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, rabarbar powinien puścić sok i zmięknąć. Na koniec rabarbar odcedzić z nadmiaru soku.
  • Ciasto rozwałkować i wyciąć duże kółka, w środku każdego zrobić wgłębienie i posmarować jajkiem.
  • Odsączony rabarbar włożyć do wgłębienia i posypać kruszonką.
  • Bułki piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut do zrumienienia.
Drukuj Przepis
Drożdżówki z rabarbarem
(Ocen 5) 5/3.6 72%

Komentarze Facebook