Ciasta drożdżowe,  Nowe wypieki

Drożdżówki z makiem

Idealne na przedświąteczne łasuchowanie, aż nie można się im oprzeć. 🙂

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżka oleju

Składniki na nadzienie:

  • 200 g maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie ciasta:

  • Przygotowanie rozczynu: podgrzać mleko, masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki mleka i 1 łyżką mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Jajka utrzeć z reszta cukru, dodać pozostałe mleko, skórkę z cytryny, zaczyn i resztę mąki. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać masło i uformować w kulkę. Posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia.

Wykonanie nadzienia:

  • Mak sparzyć w mleku (200 ml mleka na 200 g maku). Mleko przelać do rondelka, zagotować, a następnie zalać nim mak i odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Gotowy mak zmielić 3 razy.
  • Do maku dodać cukier, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, ubite białko i olejek migdałowy. Wszystko razem delikatnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąty. Na każdy płat wyłożyć 1/2 masy makowej, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kawałki (ok. 5 cm). Za pomocą rączki z drewnianej łyżki, nacisnąć przez środek bułeczki, tak żeby wyszły boki.
  • Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Ostudzić.
  • Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i tak powstałym lukrem posmarować wystudzone bułeczki.
Drukuj Przepis