Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar jeszcze trwa, to trzeba to wykorzystać i upiec pyszne ciast z rabarbarem :), które rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda. 🙂

Przepis…

Skladniki na ciasto:

  • 4 1/2 szklanki maki
  • 375 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na pianę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Dodatkowo:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie ciasta:

  • Rabarbar obrać i pokroić na kawałki, przełożyć do rondelka, dodać cukier i szczyptę soli. Rondel wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, rabarbar powinien puścić sok i zmięknąć. Na koniec rabarbar odcedzić z nadmiaru soku.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło i resztę składników, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą część ciasta wyłożyć dno blaszki o wymiarach 24×36 cm, mniejszą schować do lodówki.
  • Na ciasto wyłożyć odsączony rabarbar. Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i zetrzeć pozostałe ciasto.
  • Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.
Drukuj Przepis

Komentarze Facebook