Ciasto ucierane z jabłkami
Ciasta ucierane,  Nowe wypieki

Ciasto ucierane z jabłkami

Proste i szybkie ciasto, które nie wymaga dużo pracy i czasu, nawet wtedy gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. 🙂

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 100  g masła
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2 średnie jabłka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • tłuszcz i mąka do formy

Wykonanie ciasta:

  • Masło i olej wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia się masła, zdejmujemy i lekko studzimy.
  • Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem.
  • Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, po czym wlewamy jeszcze ciepły tłuszcz i jeszcze chwilę miksujemy.
  • Wrzucamy jabłka i skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do tortownicy o śr. 24 cm  wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
  • Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Drukuj Przepis