Ciasteczka piernikowe
Inne,  Nowe wypieki

Ciasteczka piernikowe

Ładnie wyglądają i świetnie smakują. 🙂

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 25 dag miodu naturalnego
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • szczypta soli
  • łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1/3 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka posiekanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka
  • 50 dag mąki pszennej

Składniki na lukier:

  • 2 białka
  • szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych
  • ozdoby- kolorowe cukiereczki, wiórka, orzechy

Wykonanie ciasta:

  • W rondelku rozpuść miód, masło i cukier- mieszaj do połączenia się składników. Odstaw do wystudzenia.
  • Następnie dodać sól, przyprawę do piernika, anyż,sodę, skórkę pomarańczową oraz jaka i wszystko razem połącz za pomocą łyżki.
  • Na stolnicę przesiać mąkę, dodać mieszankę korzenną, połączyć i wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
  • Po tym czasie, ciasto rozwałkuj, delikatnie podsypując mąką na grubość 5 mm.
  • Za pomocą literatki , wytnij kółka.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 C ,ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut.

Wykonanie lukru:

  • Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier puder, tak aby konsystencja była gęsta i na końcu dodać sok z cytryny.

Dodatkowo:

  • Połowę zimnych ciasteczek posmarować powidłami i docisnąć drugim, tak złożone ciasteczka lukrujemy i dowolnie dekorujemy.
Drukuj Przepis