Bułeczki drożdżowe
Ciasta drożdżowe,  Nowe wypieki

Bułeczki drożdżowe

Najlepsze drożdżowe bułeczki z pyszną kruszonką i niespodzianką w środku. 🙂 Idealne na śniadanie do kubka ciepłego kakao. 🙂

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 8 żółtek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 100 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • mąki ile przyjmie (około 1 kg)

Składniki na kruszonkę:

  • 70 g masła
  • 100 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • białka
  • dżem, marmolada, ser

Wykonanie ciasta:

  • Przygotowanie rozczynu: Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, szczyptą soli i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem waniliowym, dodać 1 1/2 szklanki ciepłego mleka, olej, wyrośnięte drożdże i mąkę. Mąki dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się do ręki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wykonanie kruszonki:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier i wiórka kokosowe i rozcierać palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka. Jeśli kruszonka za mocno się klei można dodać więcej mąki.

Dodatkowo:

  • Wyrośnięte ciasto wałkować partiami, podsypując mąką, a następnie na pomocą szklanki lub kubka wycinać kółka.
  • Na każde kółko położyć nadzienie i skleić, formując kulki. Każdą kulkę posmarować białkiem i posypać kruszonką.
  • Bułeczki ułożyć na blszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15- 20 minut.
Drukuj Przepis