Blok czekoladowy
Inne,  Nowe wypieki

Blok czekoladowy

Bardzo czekoladowy i pięknie wyglądający deser :), skusi każdego 🙂

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 250 g herbatników maślanych
  • 150 g ryżu dmuchanego
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 125 g masła
  • 40 g kakao

Składniki na krem:

  • 400 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 150 g kulek czekoladowych (orzechów w czekoladzie, draży czekoladowych)

Wykonanie ciasta:

  • Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka lub blendera. Wsypać do miski, dodać ryż dmuchany i mleko skondensowane. Odstawić na 10 minut.
  • Masło rozpuścić w rondelku (wyłączyć)  i dodać kakao, wymieszać. Dodać do ryżu i dokładnie połączyć.
  • Masę wyłożyć do formy (24×28 cm) wyłożonej papierem dopieczenia i dokładnie docisnąć. Odstawić.

Wykonanie kremu:

  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i mieszać do połączenia.
  • Czekoladę rozsmarować na sztywnej masie kakaowej, udekorować czekoladowymi kulkami.
Drukuj Przepis