Biszkopt z kremem truskawkowym
Ciasta biszkoptowe,  Nowe wypieki

Biszkopt z kremem truskawkowym

Lekki, delikatny i puszysty kakaowy biszkopt z aksamitnym kremem truskawkowym. Idealny na każdą okazję. 🙂

Przepis…

Składniki na biszkopt:

  • 3/4 szklanki
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

Składniki na krem truskawkowy:

  • 500 g śmietanki 30 lub 36 %
  • 200 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania usztywniacza do śmietany

Dodatkowo:

  • kilka kostek czekolady do dekoracji

Wykonanie biszkoptu:

  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Żółtka połączyć z proszkiem do pieczenia i octem, dobrze wymieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier, miksować do momentu, gdy cukier będzie niewyczuwalny. Następnie dodać żółtka, miksować do połączenia.
  • Mąki przesiać razem z kakao i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.
  • Gotowe ciasto przełożyć do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Wykonanie kremu:

  • Truskawki zmiksować.
  • Cukier puder połączyć z usztywniaczem do śmietany.
  • Śmietankę chwilę ubijać, a następnie dodać cukier puder i zmiksowane truskawki, ciągle ubijać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Dodatkowo:

  • Na jeden blat ciasta wyłożyć 3/4 kremu truskawkowego, przykryć drugim blatem biszkoptu i na górę resztę kremu. Na krem zetrzeć czekoladę.
  • Ciasto wstawić do lodówki.
Drukuj Przepis