Ciasta biszkoptowe,  Nowe wypieki

Balladynka

Te ciasto przykuje swoim wyglądem nie jednego smakosza. 🙂 Ciasto pięknie wygląda na talerzu i pysznie smakuje! 🙂

 

Przepis…

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 700 g twarogu do mielenia lub z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250g śmietanki 30%
  • 5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:

  • około 500 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 400 g maślanych herbatników
  • puszka masy krówkowej

 

Wykonanie biszkoptu:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści , dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując.
  • Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do białek i delikatnie mieszamy.
  • Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 24×36 cm.
  • Piec około 30 minut w temperaturze 175 stopni.
  • Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.

Wykonanie masy serowej:

  • Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Studzimy.
  • Twaróg miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i ubitą śmietankę, delikatnie mieszamy.
  • Masę dzielimy na dwie części.

Dodatkowo:

  • Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy część masy serowej, układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy pozostała masę serową i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Wstawiamy do lodówki.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 1 l wrzątku i odstawiamy do stężenia.
  • Na wierzchu biszkoptu układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.

 

Smacznego!!!

Drukuj Przepis