Babka rumowa
Ciasta ucierane,  Nowe wypieki

Babka rumowa

Już za niedługo Wielkanoc i czym byłyby te święta bez tradycyjnej, fantazyjnie ozdobionej babki. 🙂 Wspaniałe wypieki wielkanocne nie muszą być wcale trudne! 🙂

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki olejku rumowego

Dodatkowo:

  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • polewa
  • dekoracje

Wykonanie ciasta:

  • Do rondelka włożyć tłuszcz, cukier i kakao, wlać wodę. Rozpuścić do połączenia składników. Ostudzić.
  • Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z ostudzoną masą kakaową.
  • Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy kakaowej na koniec dodać olejek.
  • Białka ubić za sztywną piane i delikatnie połączyć z masą kakaową.
  • Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystudzeniu babkę można dowolnie udekorować.
Drukuj Przepis