Ciasta ucierane,  Nowe wypieki

Babka jogurtowa

Nie ma świąt bez domowej babki, jest prosta, pyszna i zawsze się udaje. 🙂

 

Przepis…

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • skórka i sok z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • Tłuszcz i bułka do formy
  • polewa lub lukier do dekoracji

Wykonanie ciasta:

  • Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny miksować do połączenia się składników.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem, dodawać partiami do masy, delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelewamy do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 160-180 stopni.
  • Ostudzona babkę dowolnie dekorujemy.
Drukuj Przepis